11 noiembrie 2011

Sahul in scoli


Ca tot vorbea mai deunazi Cabral de promovarea sporturilor care ne plac, haideti sa vorbim putin despre ce se intampla in sah. (sursa foto)
 Federatia Romana de Sah a propus Ministerului Educatiei, introducerea sahului in scolii. In unele scoli si gradinite din tara se face deja ca disciplina optionala, dar promovarea lasa mult de dorit. 
La nivel european proiectul, initiat de Fundatia Kasparov si Uniunea Europeana a Sahului, incearca sa sensibilizeze autoritatile fata de beneficiile pe care le poate aduce invatarea acestui sport inca din ciclul primar, propunandu-si elaborarea unor programe comune de predare a sahului si tiparirea materialelor didactice pentru toate tarile UE. In momentul actual ECU militeaza pentru programul "Sah in scoala" la Parlamentul European.
Ce credeti ca se intampla in Romania? Hai sa zicem ca Ministerul Educatiei, desi este de acord si vrea sa initieze proiectul are o uriasa problema ''E nevoie de profesori, in cazul acesta, de sah, care sa aiba inclusiv o diploma de master in respectiva specializare".
Oare inainte sa existe "diploma de master" cum de existau profesori? Cum au reusit atatia oameni sa se dezvolte si sa aiba succes cu profesori mai putin specializati? Din punctul meu de vedere, ne cramponam de mizilicuri in loc sa facem ceva bun pentru copii si, implicit, pentru tara..

2 comentarii:

  1. Sahul in scoli? Ideea e nerealizabila. Daca era vorba de table, poker sau alte sporturi de inteligenta...
    Am participat, in mezozoic, la primul campionat scolar pe echipe. Pe atunci tot de promovarea sahului in scoli se vorbea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Inteleg ce zici, dar cu resursele din ziua de astazi cred ca se pot face multe pentru dezvoltarea armoniasa a copiilor. Oricum, se refera la implementarea programului in clasele primare, cand elevii merg la scoala si nu sunt inca atinsi de table, poker etc.
    Poate ai dreptate si e irealizabil, dar eu sunt o optimista innascuta si nu imi pierd speranta :)

    RăspundețiȘtergere